Twirlers

Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een baton. De bewegingen zijn meestal dans en gymnastische bewegingen op allerlei verschillende soorten muziek. Bij de routine hoort ook een leuk en bijpassend pak. Het gebruik van de baton en de bewegingen en danspasjes op het ritme van de muziek van je routine maken twirlen zo mooi en interessant om te zien. Eigenlijk kun je het twirlen het beste omschrijven als
een combinatie van turnen, ballet, ritmische gymnastiek en majorette.

Iedereen kan deelnemen, zowel jongens als meisjes, jong als oud.

De algemene leiding staat onder toezicht van Van Dyck Nancy,
gediplomeerd lesgeefster en jurylid

 

Wil je ook eens komen proberen ?
Dan vind U alle praktische info
op onze infopagina


Optredens

We nemen deel aan wedstrijden van Vlamo, BTSF, NBTA, vrije wedstrijden.
Deelname aan optochten en carnavalstoeten, concerten, schoolfeesten, Ö

Alle leden nemen deel aan deze activiteiten.

 

Extra trainingen

Er is ook de mogelijkheid om zich individueel te specialiseren.
Dan worden er voor wie het wil, solo's en duo's aangeleerd.

Dit zijn meisjes en jongens die individueel of met twee deelnemen aan wedstrijden.

Momenteel trainen we volgende twirlers:

Solisten

Bellens ZoŽ, Coene Davina, El Makrini Afnan, El Makrini Zaineb, Lambert Reyhan,

Lesa Kunga Audrey, Mohamed Chahed Asma, Pion Van Dyck Tia,
Pion Van Dyck Tino, Goris Fiesack Sanne, Vingerhoets Amber, Vingerhoets Kiara

Duo

Pion Van Dyck Tino & Pion Van Dyck Tia

Geschiedenis

Twirlen heeft zich oorspronkelijk ontwikkeld vanuit een gevechtssport, die populair was op de Samoa eilanden. Vanaf deze eilanden verspreidde en ontwikkelde de sport zich in Amerika, waar al snel wedstrijden en nationale kampioenschappen werden gehouden.

De oorspronkelijke gevechtsattributen (houten stokken) werden in de sportvariant vervangen door metalen stokken met rubberen uiteinden. Daarmee werden
gaandeweg allerhande vaardigheden ontwikkeld, zoals onder meer het ronddraaien ervan. Hieraan ontleent de sport ook haar naam: twirling.
De stok werd vervolgens ook geen stok meer genoemd, maar baton.

De sport veranderde van een gevechtssport met als doel verdedigingskunst en techniek, in een meer sierlijke sport, waarin veel elementen uit de turnsport en het klassieke ballet worden gebruikt Naast het fysieke gebruik van het lichaam staat nu ook de entertainmentwaarde centraal, door gebruik van muziek, stijl en kostuum.

Batontwirlen is uitgegroeid tot een sport die een indoorsport is, waarvan de wedstrijden uitsluitend in sporthallen kunnen worden gehouden die voldoen aan de hoogte-eis van minimaal 7 meter, maar de voorkeur gaat uit naar een hoogte van meer dan 9 meter.

Eind jaren '70 breidde de sport zich ook uit tot in Europa, waaronder ook Nederland en BelgiŽ. Dit had tot gevolg dat in 1980 de eerste Wereldkampioenschappen konden worden gehouden in Seattle USA. Inmiddels worden jaarlijks Wereldkampioenschappen gehouden.